MMF:n (Marshmallow fondant) tekoa tuli tosiaan viikonloppuna testattua, ja samalla ajattelin ottaa muutamia valokuvia ja laittaa tänne blogiin hiukan selostusta. Vaahtokarkkikuorrute soveltuu marsipaanin ja sokerimassan tavoin kakkujen kuorrutteeksi sekä koristeiden tekoon. Koristeet kuivuvat huomattavasti paremmin mitä marsipaanista tehdyt ja maistuvat ihanan karkkimaiselta =)

Rouva Vee vinkkasi mulle Pionin takuuvarmaa ohjetta, joka poikkeaa aika tavalla muista netistä löytyvistä versioista. Tässä ohjeessa taikinaan tulee vettä jopa 0,5 dl, kun esim. Kinuskissan ja Marien ohjeissa vain pari ruokalusikallista. Vettä lisäämällä taikinaa on huomattavista helpompi käsitellä - ei ole yhtä tahmaista ja tarttuvaa ja näin ollen sen valmistaminenkin miellyttävämpää.

1293483443_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Käytin Haribon vaahtiksia, kun niitä muutamassa blogissa kehuttiin ja sattui myös sopivasti omasta kaupasta löytymään. Ohje on sinänsä hiukan summittainen, sillä riippuen vaahtokarkkien laadusta, muuttuu myös tomusokerin määrä. Tomusokerin tilalla voi käyttää myös mansikanmakuista tomusokeria, jolloin saa kivan lisämaun ja kauniin vaaleanpunaisen värin.

Vaahtokarkkimassa

175-200g vaahtokarkkeja

0,5 dl vettä

500-700g tomusokeria

öljyä

1293483526_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Öljyä mikronkestävä kulho sekä lusikka jolla taikinaa sekoitat.

1293483638_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Kaada vaahtokarkit kulhoon ja lisää päälle 0,5 dl vettä. Kuumenna mikrossa noin 30 sekunnin pätkissä suunnilleen pari minuuttia. Riippuu paljon mikrosta sekä vaahtokarkeista kuinka nopeasti sulavat.

1293483774_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Tässä kuvassa vaahtikset ovat olleet minuutin verran mikrossa.

1293483893_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Tässä seos on valmista ja voi alkaa lisätä tomusokeria.

1293484031_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Siivilöi sekaan tomusokeria pienissä erissä ja sekoita tasaiseksi. Voit tässä vaiheessa siirtyä sekoittamaan taikinaa sähkövatkaimella joka on huomattavasti nopeampi ja siistimpi vaihtoehto. Muista öljytä myös vatkaimen vispilät.

1293484304_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Itse nappasin taikinakoukut, mutta yhtähyvin (ehkä paremminkin?) käyvät perinteiset levyvispilät. Lankamaisia vispilöitä ei suositella, menevät herkästi tässä vaiheessa rikki.... Lisää tomusokeria muutamassa erässä ja vatkaa kunnes taikina alkaa irrota reunoilta ja olla yhtenäistä ja kiinteää. Varo lisäämästä liikaa tomusokeria, silloin taikina menee kuivan kokkareiseksi eikä sitä enää pelasta mikään. Öljyä kädet, ota taikina kulhosta ja tarvittaessa vaivaa vielä hetki käsin.  Onnistunut taikina on pehmeää ja joustavaa.

1293484745_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Kääräise se sitten tomusokeroituna tuplakelmuun ja anna levätä/vetäytyä huoneenlämmössä seuraavaan päivään. (Kutistusvaara) Toki taikinan voi käyttää hetikin, niin tekee mm. Rouva Vee, joka käyttää massaa usein ja kuorruttaa kakun heti massan valmistuttua (kauliintuu paremmin). Oikein säilytettynä massan käyttöaika on noin 2 viikkoa.

1293484603_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Jos et ole vielä testannut MMF:n tekemistä, kannattaa ihmeessä kokeilla =) Suurkiitos vielä Pionille mahtavasta ohjeesta!