Laitan pyynnöstä tänne blogiin pientä vinkkiä, miten liuskamaisilla kirjainmuoteilla saa helposti tehtyä sokerimassakoristeita. (toki marsipaanikin käy) Näitä muotteja on muutamia erilaisia (fontti, tyyli, koko), mutta suora linkki juuri näihin alla oleviin löytyy tästä. Tarvitset lisäksi silikonialustan/leivinpaperia, kaulimen, tomusokeria, cmc-jauhetta, hanskat sekä massan.
Sekoita cmc-jauhetta (½ tl per 125g sokerimassaa) sokerimassan joukkoon, kauli se sitten tomusokeria apuna käyttäen todella ohueksi levyksi. Ripottele tomusokeria reilusti sekä massalevyn alle että päälle ja anna koko jutun kuivahtaa noin 5 minuuttia. (Kätevän tomusokerisirottimen löydät täältä)
Paina muottia tiukasti massaa vasten ja varmista että se leikkaa ihan pohjaan saakka. Muotilla voi tietenkin samalla tehdä useammankin kirjaimen..
Poista ylimääräiset massat takaa teräväkärkisellä marsipaanityövälineellä tai tikulla. (tuo muuten unohtui ekasta valokuvasta missä kaikki tarvittavat työvälineet..)
Aseta muottiliuska pöydän reunaa vasten, taivuta aavistus taaksepäin ja näpäytä/vapautta pöytään. Kirjaimen tulisi irrota ihan itekseen muotista, reunat siisteinä ja ilman jämähtämistä muottiin.
Jos kirjain ei tuolla menetelmällä irtoa, kannattaa varmistaa että massa on kuivahtanut tarpeeksi kauan, ja että tomusokeria on riittävästi niin ala- kuin yläpuolella.
Kirjaimet saa pysymään kakun päällä laittamalla nurjalle puolelle pari pientä tippaa pikeeriä, kimallegeeliä tai syötävää liimaa. Pienet pinsetit tai ohut pieni palettiveitsi ovat todella näppärät valmiiden kirjainten siirtelyyn, menevät nimittäin erittäin helposti rikki.
Toivottavasti tästä oli apua =)