Sain Salaiselta leivontaystävältäni erittäin kattavan paketin vaahtokarkkien tekoon, eli eikun tuumasta toimeen. Olen aina tykännyt vaahtokarkeista, mutta ennakkoluuloisena ajatellut että ne on ihan liian hankalia tehä ite. Mutta eipäs olleetkaan! Näistä tuli kaikenlisäksi tosi pehmeitä ja ihania! Ensi kerralla kokeilen laittaa mukaan jotain makuesanssia.

Vaahtokarkit


200g    sokeria
2 rkl glukoosia jauheena, tai hunajaa
½ dl    vettä
7 kpl   liivatetta
100g valkuaisia (n.3kpl)
1 rkl vaniljasokeria
(3-4 tippaa elintarvikeväriä)
tomusokeria ja maissitärkkelystä (maizena) pintojen jauhottamiseen (laitoin 1 dl molempia)

 

  • Mittaa sokeri, glukoosi / hunaja ja vesi kattilaan. Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen. Erottele valkuaiset ja laita kulhoon
  • Sekoita puolet tomusokeria ja puolet maizenaa keskenään ja siivilöi kerros pellille leivinpaperin päälle tai vuokaan
  • Kuumenna sokeriliemi kiehuvaksi keskilämmöllä. Kun liemi on 100 asteista, ala vatkata valkuaisia ja vaniljasokeria kovaksi vaahdoksi.
  • Purserra liivatteista ylimääräinen vesi ja sulata ne esim. mikrossa juoksevaksi. Lisää elintarvikeväri liivateseokseen.
  • Kun sokeriliemi on 127 asteista kaada se ohuena nauhana valkuaisvaahtoon koko ajan vatkaten. Lisää liivateseos. Vatkaa kunnes seos sakenee, muuttuu kiiltäväksi ja jäähtyy hiukan.
  • Laita pursotinpussiin pyöreä, sileäreunainen tylla ja laita vaahtokarkkiseos pussiin. Pursota paksuja tankoja jauhotetulle pellille/vuoalle ja anna jäähtyä pari tuntia huoneenlämmössä.
  • Leikkaa tangot karkeiksi, jauhota tomusokeri-maizena seoksessa (harjaa ylimääräiset jauhot pois) ja säilytä suljetussa astiassa huoneenlämmössä.